Siekdami užtikrinti efektyvesnį interneto svetainės veikimą, naudojame slapukus. Tęsdami naršymą interneto svetainėje sutinkate, kad Jūsų kompiuteryje būtų įrašomi slapukai.

Žydų virtuvės pėdsakais po Vilnių

Šiandien tradiciniais laikomi lietuviški patiekalai dažnai turi daug bendro su žydų virtuve, kartais tikrosios šių skirtingų tautų patiekalų kilmės atsekti jau ir nebeįmanoma. Lietuviai kepa bulvinius blynus, žydai – latkes, o balandėliai, netikras zuikis, bulvių plokštainis randa vietą ir ant lietuvių, ir ant litvakų stalo. Tačiau šiandien Vilniuje kelią skinasi ir kiti žydiški patiekalai, populiarūs Izraelyje. Beigelių, falafelių, šakšukos, humuso paragauti galima ir Vilniaus kavinėse. Tradiciškai žydai patiekalus ruošia laikydamiesi košerinės mitybos tradicijų – Vilniuje galima paragauti ir tokiu būdu paruošto maisto.

Pirmojo vegetariško restorano Vilniuje istorija

Ketvirtajame dešimtmetyje Vokiečių g. 14-tu numeriu pažymėtame name duris atvėrė Fainos Lewando ir jos vyro Lazaro Lewando restoranas „Dieto-Jarska Jadlodajnia“. Tai –  pirmasis vegetariškos virtuvės restoranas Vilniuje – neįprasta naujovė tais laikais. Čia lankėsi ir savo linkėjimus paliko net garsusis dailininkas Markas Šagalas. 1938 m. Faina Lewando išleido knygą „Vegetariškų-dietinių receptų knyga: 400 patiekalų, pagamintų išimtinai iš daržovių“, kuri iš akiračio buvo dingusi daugybę dešimtmečių, kol ją tik 1995 m. surado antikvarinių knygų knygyne Didžiojoje Britanijoje. Knyga buvo padovanota Niujorke esančiam žydų YIVO institutui. Šiandien, vartydamos šios knygos puslapius ir atradusios receptus, kuriuos nori išbandyti, tai gali padaryti šeimininkės visame pasaulyje – knyga išleista įvairiomis kalbomis.

Kur paragauti košerinio maisto

„Beigelių krautuvėlė“, Pylimo g. 4

„Beigelių krautuvėlės“ projektas, 2014 m. gimęs kaip tolerancijos kampanija prieš antisemitizmo ir neapykantos apraiškas viešojoje erdvėje, skatina toleranciją iki šių dienų.. „Beigelių krautuvėlėje“ kasdien, išskyrus kiekvieną šeštadienį per šabą, iš krosnies traukiami košeriniai beigeliai ir chalos, čia galima paragauti autentiškų užtepėlių, sriubos su macais, šakšukos.

www.lzb.lt

Rishon, Šv. Stepono g. 22

Tai – pirmasis košerinis restoranas Vilniuje, tęsiantis litvakų ir Izraelio virtuvės paveldo tradicijas ir ruošiantis ne tik daržovių, bet ir mėsos patiekalus. Čia paragausite tradicinių jautienos, vištienos, žuvies patiekalų, salotų ir užkandžių, košerinio vyno. Taip pat galite rinktis ir iš košerinių žydiškų pusryčių meniu ar net užsisakyti pietus, kurie bus pristatyti jūsų pasirinktu adresu. Restorane vykstančių specialių kursų metu galite išmokti pasigaminti žydiškų patiekalų ir patys.

www.rishon.lt

Kur paragauti žydiškos virtuvės patiekalų
Pitarija „Fire place“, Šeimyniškių g. 17

Pitarijos malkinėje krosnyje nuo pat ryto čirška šakšuka, lengvam užkandžiui galima rinktis humusą ar sumuštinį „Sabich“, įdarytą keptais baklažanais, daržovėmis, žalumynais ir kietai virtu kiaušiniuir pagardintą sezamų sėklų padažu.

FB: pitarijafireplace

„ZATAR falafel & hummus“, Vokiečių g. 9

–Su kuskuso salotomis, bulvytėmis, pitoje ar lavaše, su humusu ar egzotiškais padažais – štai kaip čia Jums gali būti patiekti falafeliai. Tik išsirinkite.

www.zatar.lt

„Beigelistai“, Pylimo g. 58

Restorane „Beigelistai“ kasdien kepami švieži beigeliai su įvairiausiais įdarais: nuo klasikinių, su kreminiu sūriu ir lašiša, iki veganiškų ar net saldžių desertinių.

FB: Beigelistai